MUKAVILLA PERUSVAATTEILLA LUOT RENNON TYYLIN

Ihminen ilmaisee itseään sekä kielen että pukeutumisen avulla. Molemmilla tavoilla voi hyvin näyttää myös omia tunteitaan. Erityylisten ja -ikäisten ihmisten peruspukeutuminen on hyvinkin paljon toisistaan poikkeavaa. He käyttävät myös erilaista suomen kieltä. Kiinnostuksen kohteet, ikä ja asuinpaikka vaikuttavat siihen, miten pukeudumme ja millaista kieltä puhumme. Maalla ja kaupungissa tyylit usein ovat hyvinkin paljon toisistaan poikkeavia.

Kielen merkitys tunteiden ilmaisussa
Ihmiset ovat kautta aikojen ilmaisseet ajatuksiaan kielen avulla. Oma äidinkieli on tunteiden ja ajattelun kieli, jonka avulla on helppo ilmaista itseään niin, että kaikki kielen eri vivahteet säilyvät. Kieli myös muuttuu koko ajan. Suomen kieleenkin tulee tuhansia uusia sanoja joka vuosi. Toiset sanoista jäävät, kun taas toiset katoavat yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Mikael Agricola loi käännöstöillään pohjan suomen kielelle. Tiesitkö, että hänen aikanaan luomista sanoista on käytössä vielä 60%?

Suomen kieli on muuttunut paljon näistä Agricolan ajoista. Ennen tunteita ilmaistiin kasvotusten, mutta nyt se tapahtuu enemmän ja enemmän verkossa. Miten tunteita sitten ilmaistaan verkossa pelkän kielen avulla? Ilo ja positiivisuus näkyvät usein iloisina hymiöinä. Ärsytys ja kiukku taas lukuisina kysymys- ja huutomerkkeinä. Isoja kirjaimia käytetään myös, kun halutaan painottaa jotakin erityistä asiaa, ja tuntuu, että toinen ei ymmärrä. Verkossa on helppo ymmärtää toisten vastauksia väärin, koska ei pysty tulkitsemaan toisen ihmisen kehon kieltä. Vanhemmat ihmiset eivät välttämättä edes enää ymmärrä lasten ja nuorten käyttämiä lyhenteitä ja slangisanoja. Toisaalta myös syrjään vetäytyneet ja ujot ihmiset pystyvät ilmaisemaan itseään paremmin verkossa, koska näihin tilanteisiin ei liity mitään sosiaalisia paineita, eikä tarvitse murehtia siitä, että joku esimerkiksi tuijottaa.

Pukeutumisen merkitys tunteiden ilmaisussa
Ihminen on kautta aikain ilmaissut tunteitaan myös pukeutumisen avulla. Monissa kulttuureissa tummat vaatteet mielletään ilmaisemaan surua ja murhetta. Iloa taas voi ilmaista värikkäillä ja suurikuvioisilla vaatteilla. Vaatteita tarkastelemalla luodaan usein myös mielikuva siitä, että millainen toinen ihminen on. Oletko koskaan uuden ihmisen tavattuasi sijoittanut hänet johonkin tiettyyn kategoriaan juuri hänen pukeutumisensa perusteella? Kapinoiva teini saattaa pukeutua joihinkin tietynlaisiin vaatteisiin vain vanhempiaan ärsyttääkseen. Hänen ei tarvitse ilmaista itseään sanoin, sillä vaatteet ja kasvonilmeet kertovat tarpeeksi. Tunteet vaikuttavat myös vaateostoksiisi. Iloisena ja tyytyväisenä matkaasi jää erilaisia vaatteita kaupoista, kuin jos olet vaateostoksilla turhautuneena tai kiukkuisena. Vaatekaapista löytää aina jotakin mukavan rentoa päälle laitettavaa, kun siellä on muutama kunnollinen perusvaate, joita voi kätevästi yhdistellä muihin vaatekappaleisiin. Perusvaatteilla luot pukeutumisesi perustan, jota voit helposti vaihdella mielialasi ja kulloisenkin mielivärisi mukaan. Netissä on monta hyvää paikkaa, joista löydät mukavia perusvaatteita. Esimerkiksi Zizzin perusvaate valikoiman löydät täältä.

Monta tapaa ilmaista itseään
On monen yhtälön summa, millä tavalla ilmaisemme itseämme. Ihminen ei ole yksiselitteinen, vaan monimutkainen kokonaisuus. Kaikkeen tekemäämme vaikuttaa kulttuuri, kieli sekä osittain myös vallalla olevat trendit ja suuntaukset. Meidän tapamme puhua ja ilmaista itseämme, ovat myös yksilöllistä ja vaikutuksille alttiita. Mielipiteiden ja tunteiden ilmaisut ovat sallittuja ja myös tärkeitä kaikessa vuorovaikutuksessa. Sillä tavalla pystymme säilyttämään oman identiteettimme tässä muuttuvassa maailmassa. Kieli ja vaatetus ovat vain välineitä näyttääksemme todellisen minämme. Kielemme saa olla vivahteikasta ja pukeutumisemme värikästä, kunhan vain muistamme olla oma itsemme. Teknologian lähentäessä maailmaa nettikirjoittelu tuo kieleemme uusia sanoja sekä kirjoitustyylejä, mikä vain lisää jo entisestäänkin rikkaan kielemme moninaisuutta. Nettikirjoittamisessa tunteidensa ja mielipiteidensä ilmaisuun voi valita jonkinlaisen kultaisen keskitien, joka on puhekielen ja kirjoitetun kielen välimaastossa. Pukeutumiseensa voi valita sopivan rennon tyylin, joka on jotakin neutraalin ja vähän räväkämmän tyylin keskivaiheilla. Näitä tyylejä on sitten tarpeen mukaan helppo muunnella.