PAINOVIRHEPAHOLAISET JA FREUDILAISET LIPSAHDUKSET
Kukapa meistä ei olisi hekotellut kirjoitusvirheille, kun näemme kaupan ikkunassa ilmoituksen Mämmiä saatana! tai Mansi ja Mustikoita myynnissä. Myös kanapojan pasistisuikaleita, sika-nauta energiajuomaa ja lihapullat kauppiaan päästä saattaa olla tarjolla. Mistä tahansa kielivirhe johtuukin, se tuottaa suurta hupia.
Oli kyseessä sitten kaupan mainos tai taloyhtiön ilmoitustaululle kiinnitetty lappu, kirjoittaja on varmasti pyrkinyt asiallisuuteen ja saamaan viestinsä perille parhaalla mahdollisella tavalla. Toteutus ei vain sitten ole aina onnistunut. Koulun ruokalassa saammekin sitten ruokalistalta valita, otammeko ruohoripuliperunoita paistetun tuskan vai kalan ja vakokastikkeen kanssa tai ostammeko kaupassa ikkunassa mainostetut naistennahka hanskat vai abbelsiineja. Parasta kirjoitusvirheissä kuitenkin on, että niitä tapahtuu meille kaikille.
Miksi kirjoitusvirheitä sitten tapahtuu? Kun lukee seuraavia lehtien otsikoita, tulee mieleen, että kielioppi on unohtunut: Poliisi hoksasi kuljettajan, joka oli pysäköity erikoisesti kadun varteen. Tai: Rautakorven mäessä, asutuksen sekaan tulevat ihmiset ovat muodostuneet jokakesäiseksi riesaksi. Tähän asti ongelma on hoidettu kiväärillä. Myös: Teemme makkarat myös asiakkaan omasta, tarkistetusta lihasta. Ymmärrämme kyllä, mikä kirjoittajan aikomus oikeasti on, ja se juuri tekee vitsistä hauskan.
Joskus meillä on vain liian kiire, emmekä ehdi lukea kirjoittamaamme ajatuksella, oli kyseessä sitten miten lyhyt teksti tahansa. Siksi saattaa kaupan ikkunassa lukea Poikkeaville kukkia tai Mahdolliset puutteet ja virheet hinnassa huomioitu, myös lehti saattaa otsikoida kansanedustajan haastattelun: Selvin päin en menisi humalassa auton rattiin.
Myös maahanmuuttajien kielivirheet aiheuttavat myötätuntoista huvittuneisuutta, etenkin jos paikallinen pizzeria ilmoittaa ikkunassaan Valitetavasti suljomme tänän klo 22. Olemme Paholainen. Mutta kukapa meistä ei olisi yrittänyt pärjätä vieraalla kielellä vieraassa maassa.
Virheitä, myös kirjoitusvirheitä, tapahtuu aina. Olemme kuitenkin vain kaikki ihmisiä ja siksi pitäisi aina riittää ymmärrystä kirjoitusvirheitä kohtaan. Sivistystasolla tai sosiaalisella asemalla ei ole väliä, kirjoitusvirheitä sattuu kaikille. Eräs tällainen tapaus on Yhdysvalloista, jossa Presidentti Barack Obama joutui lyhentämään erään vangin tuomiota kolmella ja puolella vuodella kirjoitusvirheen takia.
Omia kirjoitusvirheitä on vaikea huomata, vaikka lukisi kirjoittamansa tekstin läpi monta kertaa. Kyse ei ole kuitenkaan omasta huolimattomuudesta vaan syy on neurologinen, aivomme vain toimivat tavalla, joka ei auta huomaamaan oman tekstimme kirjoitusvirheitä. Kun kirjoitamme, aivomme keskittyvät suurempaan kokonaisuuteen, siihen mitä yritämme sanoa. Yksinkertaiset tehtävät, kuten sanojen ja lauseiden muodostaminen jää taka-alalle, jotta aivomme voivat keskittyä monimutkaisempiin tehtäviin, kuten lauseiden yhdistämiseen monitahoisiksi ideoiksi.