Räsymatoilla sisustaminen

Sisustaminen kiinnostaa monenlaisia ihmisiä. Sisustamisessa parasta on luovuuden toteuttaminen ja oman sisustustyylin etsiminen. Koti tulee sisustaa oman tyylin mukaisesti. Kun itsellä on hyvä olla, on sisustuskin onnistunut.

Yksi sisustuksen elementti on tekstiilit ja matot. Matoilla on myös käytännön merkitystä, sillä ne suojaavat lattiaa ja lämmittävät jalan alla kylmillä ilmoilla. Paljain jaloin voi olla mukavampi kuljeskella maton päällä kuin kovalla lattialla. Tässä kurkistetaan sisustuksen maailmaan erään perinteisen mattotyypin kautta.

Kun ajatellaan perinteistä suomalaista sisustusta, räsymatto on ehdottomasti yksi suomalaisimmista sisustustuotteista. Monelle räsymatot ovat tuttuja, jos eivät omasta lapsuudenkodista, ainakin mummolan lattialta tai kesämökin sisustuksesta. Räsymatto on kangaspuilla kudottu matto. Matossa on useimmiten valkoinen loimilanka ja kuteen väri voi olla mikä tahansa. Perinteinen räsymaton kuteen materiaali on kude, joka on leikattu vanhoista vaatteista ja lakanoista. Nykyään räsymattoon tarkoitettuja kuteita voi ostaa käsityömyymälöistä. Väreissä on runsaasti valinnanvaraa. Räsymatoilla voi luoda kotoisaa tunnelmaa ja sisustaa. Mainioita vinkkejä sisustamiseen löydät sisustuskaupasta ja samalla voit kurkata uusimpia lasten ja aikuisten vaatetrendejä.

Räsymattoon olennaisesti kuuluva kierrätysaate, siis se, että aikoinaan kuteet on leikattu vanhoista tekstiileistä, sopii myös nykyaikaan, jolloin ympäristöystävällisyyteen ja kierrättämiseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Mikäpä olisi parempi paikka kierrättää vanhat tekstiilit kuin kutoa niistä räsymatto?

Tekstiilien laatuun tulee uitenkin kiinnittää huomiota. Jos tekstiilimateriaali on todella huonokuntoista ja pölisevää, ei siitä kannata tehdä kudetta räsymattoon. Tuolloin tekstiili kannattaa laittaa suoraan poltettavaan sekajätteeseen. Esimerkiksi vaatekeräykseen ei saa viedä reikäisiä ja hyvin huonokuntoisia tekstiilejä, joita ei voi kuvitella enää kenenkään käyttävän vaatteina. Kun vanhoista tekstiileistä pääsee eroon, pääsee uusia hankkimaan trendly tämän putiikin kautta. Kuitenkin esimerkiksi vanhat lakanat ovat mitä mainiointa materiaalia räsymaton materiaaliksi. Vanhoista lakanoista kudotuilla räsymatoilla on myös tunnearvoa, kun niihin on saatu materiaali vanhoista tutuista tekstiileistä.

Räsymatot puhdistetaan imuroimalla. Räsymatot voi viedä myös ulos tuulettumaan. Ulkona matot ripustetaan matontamppaustelineelle ja niistä saadaan pöly irti hakkaamalla mattoja mattopiiskalla. Suinkaan kaikki mattomallit eivät sovellu matontamppaukseen, vaan ne pitää puhdistaa muulla tavoin kuten imuroimalla. Räsymatoille tamppaaminen kuitenkin sopii paremmin kuin hyvin. Räsymatot raikastuvat etenkin, kun ne viedään talven pakkasilla ulos tuulettumaan.

Kesällä Suomessa on yleistä nähdä ihmisiä matonpesupaikoilla pesemässä mattoja. Räsymatot saa helposti pestyä ulkona matonpesupaikalla. Pesuun soveltuu hyvin mäntysuopa, vesi ja kuurausharja. Nykyaikaiset matonpesupaikat eivät ole matonpesulaitureita veden päällä, vaan kuivalle maalle järjestettyjä matonpesupaikkoja, joiden harmaat vedet imeytyvät maahan eivätkä mene suoraan vesistöön. Matot on myös helppo huuhtoa matonpesupaikoilla, joihin on yleensä asennettu kätevät huuhteluputket mattojen huuhtelua varten. Mattojen peseminen kesällä käy urheilusta, sillä painavien mattojen kantaminen pesupaikalle ja niiden peseminen on hyvää liikuntaa. Aurinkoisena ja kuumana päivällä urheilusuoritus voi olla melko raskaskin. Kun mukana on hyvät eväät ja riittävästi raikasta juotavaa, on matonpesupäivä mukava kesäpäivä.

Räsymattoja voi bongata myös muualta kuin suomalaisilta lattioilta. Suomesta löytyy katutaideteoksia, joissa katuun on maalattu räsymattoja. Räsymaton raikkaat raidat ovat tänä kesänä löytäneet tiensä myös suomalaisten laitureille. Monet ovat maalanneet laiturin iloisen raidalliseksi omaksi ja naapureiden piristykseksi. Niin lapset kuin aikuisetkin ihastuvat räsymattojen kirkkaisiin väreihin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

clock