Ovatko kalliit design-tuotteet halpismerkkejä parempia?

Usein kun tulee tarve ostaa jotakin uutta, vaikkapa laukku tai takki, törmätään ensimmäisenä valinnan vaikeuteen. Valinnan vaikeus korostuu etenkin nykymaailmassa digitalisaation myötä, kun jokaisen saatavilla on lähes pohjattomalta tuntuva tavaraviidakko, josta voi valita itselleen sopivimman vaihtoehdon pelkästään napin painalluksella, vaikka se sijaitsisikin toisella puolella maapalloa. Tällainen helppous on saanut ihmiset toisaalta juopumaan shoppailusta, mutta toisaalta myös vertailemaan enemmän ja muuttumaan kulutustietoisemmaksi.

Vertailun ollessa helppoa ja tuhansien kohteiden ollessa avattavissa toistensa rinnalle vierekkäisille välilehdille, tulee jokainen rahoistaan vähänkin tietoinen väkisinkin pohtineeksi tavaroiden hintaeroa. Miksi ominaisuuksiltaan aivan samanlaiset tuotteet voivat toisinaan erota hinnaltaan kymmenien, satojen tai jopa tuhansien eurojen verran? Onko Kotitapetti tosiaan yhtään heikompaa kuin maailman hienoimman salongin tuhansia euroja neliöltä maksava designtapetti?

Tuotteiden laaduissa on eroja hinnasta riippumatta

Niin uskomattomalta kuin se ehkä kuulostaakin, ei hinta läheskään aina ole suoraan verrannollinen laatuun. Siinä missä todella pienellä rahalla voi saada laadultaan tajunnanräjäyttävän hyvää, voi hinnaltaan kuusi kertaa suurempi vastaava saada leuan loksahtamaan auki hämmästyksestä ikävässä mielessä. Karkeasti kärjistäen: koskaan ei voi tietää mitä saa! Varsinkin verkkokaupoista ostaessa tuleekin siis olla varuillaan, mikäli ei halua vahingossa tulla maksaneeksi ylihintaa ostoksistaan.

Verkkokauppojen valikoima on toki huomattavasti suurempi ja hinnat usein reilusti pienemmät kuin kivijalkaliikkeissä. Fyysisessä kaupassa on kuitenkin mahdollisuus hypistellä haluamaansa tuotetta mielin määrin ja valita kerralla itselleen sopivin tuote sen sijaan, että joutuisi tilaamaan useamman vastaavan tuotteen eri paikoista, mikäli ne eivät jostain syystä sovikaan itselle esimerkiksi laadun, koon, istuvuuden, värin tai materiaalin puolesta.

Toisissa verkkokaupoissa on vielä nykyäänkin maksuton palautusvaihtoehto, mutta suuri osa verkkokaupoista on poistanut palautusmahdollisuuden kokonaan ja vaihtoehtona tarjoaa esimerkiksi kuponkeja verkkokauppaansa. Tämä johtuu usein siitä, että monet verkkokaupat toimivat nykyään välillisenä suorajälleenmyyjänä niin, että ne eivät säilytä myymiään tuotteita itse, vaan tilaavat ne suoraan keskusvarastolta ostajille. Tämä tarkoittaa sitä, että monessa tapauksessa kaupan takana olevat ihmiset eivät ole nähneetkään myymäänsä tuotetta.

Jälleenmyynti altistaa joissain tilanteissa huonolle laadulle ja pahimmassa tapauksessa rahojen menettämiselle, jos tuote on täysin käyttökelvoton, eikä verkkokauppa palauta rahoja. Tässä mielessä kalliit design-merkit ovatkin monesti parempia: kalliilta vaikuttavan hinnan taakse piileytyy paljon muita lisäpalveluita, kuten aina saatavilla oleva asiakaspalveluapu ja muut henkilöstökulut, nopeat toimitukset ja mutkattomat palautukset. Aina kalliimpi hinta ei siis suoraan tarkoita laadultaan parempaa tuotetta vaan sitä, että sen takana tehty työ on tehty huolella ja niin, että ostokokemus on sinulle mahdollisimman miellyttävä.

Kuten jokainen maailman ihminen, on myös jokainen maailman tuote oma yksilönsä. Ei voida suoraan sanoa, jonkin tuotteen olevan maailman paras, sillä samastakin tuotteesta saattaa samassa tuotantoerässä olla eritasoisia lopputuloksia. Hinta ei yksinään kerro laadusta kovinkaan paljoa, vaan se peilaa enemmänkin ostamasi tuotteen taustaa: edullinen hinta tarkoittaa usein työntekijälle riittämättömän pientä palkkiota ja sitä, että tuote on mahdollisesti valmistettu hämärissä olosuhteissa tai kaupiteltu välillisenä suoramyyntinä. Hinnaltaan muhkeammat tuotteet puolestaan kätkevät taakseen pitkän valmistusketjun, jossa jokainen osallinen on saanut osansa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

clock